مقالات مدیریتی

10 روش برای ایجاد یک تاثیر خوب در برخورد اولیه

ملاقات با افراد جدید برای بسیاری، استرس آور بوده و موجب اضطراب شود. در بسیاری از موارد ترس از دست دادن یک رابطه اجتماعی بر ذهن غلبه کرده و تعامل را سخت می کند. در زیر به نکته برای ایجاد فضایی آرام و مثبت در اولین ملاقات ها اشاره شده است.

1 – در چشمان طرف مقابل نگاه کنید

ایجاد ارتباط چشمی ضروری است. همه ما نحوه ارتباط چشمی را از زمان کودکی آموخته ایم. یک ارتباط چشمی مناسب می تواند میان شما و مخاطبتان اعتماد ایجاد کند. اگر مخاطب نیز در چشمان شما نگاه کند این اعتماد دوطرفه خواهد بود.

2 – محکم دست بدهید

محکم دست دادن نشان دهنده قدرت شماست. این روش دست دادن به مشتری شما این حس را القا می کند که نه تنها می تواند روی شما به عنوان یک دوست حساب کند بلکه می تواند روی شما حساب باز کند.

3 – مودب باشید

سومین قدم در ایجاد یک تاثیر خوب در برخورد اولیه مودب بودن است. عباراتی مانند لطفا، متشکرم و ببخشید شرایط جلسه را برای طرف مقابل بسیار راحت و مثبت خواهد نمود. این کار به طرف مقابل این اطمینان را می دهد که شما می خواهید او در مقابل شما راحت باشد و در عین حال احترام متقابل را برای شما به ارمغان می آورد.

4 – به حرف طرف مقابل علاقه نشان دهید

در هنگام صحبت کردن طرف مقابل به وضوح نشان دهید که به حرف های او علاقه مندید. نگذارید چشمان شما در محیط بچرخند. بدن خود را به سمت مخاطب خود نگه دارید. این ژست های کوچک و مهم به طرف مقابل این حس را القا می کند که آنچه می گوید برای شما مهم است.

5 – در مقابل حرف های طرف مقابل عکس العمل نشان دهید

عکس العمل های کوچکی مانند تکان دادن سر به نشانه تائید و یا لبخند زدن هنگامی که شخص با شما شوخی می کند، به طرف مقابل نشان می دهد که حرفش را می شنوید. در نتیجه او به شما به عنوان شخصی که با او حرف می زند نگاه نمی کند بلکه به عنوان شخصی نگاه می کند که با او در حال مذاکره و تعامل است.

6 – سوالاتی بپرسید که نشان دهنده علاقه شماست

به این کار گوش دادن فعال می گویند. در زمان مناسب سوال بپرسید یا از مخاطب بخواهید جزئیات بیشتری را برای شما توضیح دهد. این کار به طرف مقابل نشان می دهد که جزئیاتی که به شما می گوید را می شنوید و حتی علاقه مندید که در مورد آنها بیشتر بدانید. بکار بردن عباراتی مانند “واقعا؟” و “چطور؟” به مخاطب نشان می دهد که شما علاقه مندید در مورد موضوع مورد بحث او بیشتر بشنوید.

7 – فاصله بین خود و طرف مقابل را حفظ کنید

بسیاری از افراد اصلا به این نکته فکر نمی کنند و لذا اغلب در روابط اجتماعی فاصله بین طرفین نادیده گرفته می شود. اگر خیلی به مخاطب نزدیک شوید او را معذب کرده اید و اگر خیلی از او فاصله بگیرید گویی که به ارتباط با او علاقه ای ندارید. برای ایجاد فاصله ای مطلوب همیشه یک قدم یا حداقل نیم قدم از مخاطب فاصله بگیرید.

8 – کمی تملق بگویید اما نه زیاد

هیچ کس شخصی را که همیشه بله می گوید را دوست ندارد. بنابراین در این کار زیاده روی نکنید. اما هرگاه موقعیت را مناسب دیدید، کمی از طرف مقابل تعریف و تمجید کنید. این کار برای او جذاب بوده و تاثیر خوب و مثبتی را بر آنها خواهد گذاشت.

9 – به طرف مقابل لطف داشته باشید

چند لطف کوچک در حق مخاطب خود بکنید. او حتما لطف شما را خواهد فهمید. لازم نیست کار خارق العاده ای انجام دهید. برای طرف مقابل نوشیدنی بیاورید و اگر لازم داشت، به او پیشنهاد دهید از تلفن شما برای برقراری تماس استفاده کند. این لطف ها ممکن است در نگاه اول کوچک به نظر برسد، اما در اولین برخورد، تاثیر خوبی بر طرف مقابل خواهند گذاشت.

10 – از خود اعتماد به نفس نشان دهید

از اینکه اعتماد به نفس خود را نشان دهید ترسی نداشته باشید. وقتی در سوابق کسب و کارتان می پرسند، موفقیت های خود را کوچک نشان ندهید. به آنچه انجام داده اید مغرور باشید و این غرور را در صحبت های خود به نمایش بگذارید. این کار باعث می شود که مخاطب نیز به شما افتخار کند.

منبع : thecrazyfacts

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما به صورت عمومی نمایش داده نخواهد شد. فیلد های الزامی با علامت * نشانه گذاری شده اند.

24 + = 33

ارسال نظر